Γιατί τα σημερινά social media είναι για τον πούτσο.

Ένα πράγμα που ήθελα να το πω καιρό αλλά ήθελα να έχω συγκροτημένες καλά τις πληροφορίες μου πριν γράψω είναι και το θέμα του φουμπού(facebook/fb).
Η αλήθεια είναι ότι έχει καταντήσει αηδία το fb, δεν θα είχα σήμερα ΑΝ δεν είχα το greek pokemon να υποστηρίζω. Οι λόγοι που το πιστεύω αυτό είναι:
Έχει καταντήσει αηδία
Βλέπω πολλούς/ες που είναι κολλημένοι, με ένα κινητό και γράφουν ο ένας στον άλλο μηνύματα. Πολλές φορές και ανούσια μηνύματα η κουτσομπολιό. Το χειρότερο από όλα είναι ότι συμβαίνει αυτό ακόμη και σε καφετέρια, μπαρ, κλάμπ. Αντί να διασκεδάζουν πίνοντας ένα ποτό η μιλώντας με κόσμο ασχολούνται στο να απαντήσουν σε μηνύματα η να βγάζουν σέλφι. Προσωπικά εγώ μπαίνω το μέγιστο 20 λεπτά με 1 ώρα την ημέρα και αυτό για να ενημερώσω με photos/videos το group μου μετά πατάω logout.
Πλέον είναι Anti-social network
Πολλές φορές, η τεμπελιά έχει και τις συνέπειες. Δεν γίνεται να εξηγούνται όλα με κείμενα πίσω από μια οθόνη. Ορισμένα θέματα αν δεν ακούσεις τον άλλο και σε επίπεδο ομιλίας βγαίνουν παρεξηγήσεις. Έτσι έχασα ορισμένους φίλους, αλλά αφού δεν επέμεναν να με δουν από κοντά η έστω να μου μιλήσουν στο τηλέφωνο για να λυθεί ένα πρόβλημα δεν με αφορά. Όταν λέω να με δουν από κοντά, είναι αυτονόητο να γνωρίζουν πώς θα συστηθούν μαζί μου και να πιάσουν ένα πολιτισμένο διάλογο με υπομονή και τα αυτιά ανοικτά για να ακούσουν τα λάθη τους.
Δεν υπάρχει κάτι ουσιώδες
Το 90% των αναρτήσεων, είναι σκουπίδια. Είτε εκφράσεις που έχουν κοινοποιηθεί 6 εκατομμύρια φορές η ρύσεις χωρίς βάθος και νόημα. Ελάχιστα είναι τα όντως σημαντικά θέματα που αξίζουν διάλογο. Πολλές φορές μετανιώνω τα 10 λεπτά παραπάνω που κάθισα γιατί δεν είδα καμία σημαντική είδηση. Ευτυχώς το twitter είναι εξαιρετικό εργαλείο ενημέρωσης.

Πριν 20 χρόνια, για να θυμίσω στους νέους πως ήταν τα πράγματα, ίσχυε το εξής:
Για social network, είχαμε το irc. Μπαίναμε σε συγκεκριμένα κανάλια, βρίσκαμε παρέες με κοινά ενδιαφέροντα, και το διασκεδάζαμε με το παραπάνω. Δεν υπήρχε γραφικό περιβάλλον με photos και άλλα χαζά. Ήταν μια οθόνη με πράσινα γράμματα (αυτό το theme έχω) και το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό. Αργότερα βγήκε το myspace και το hi5, ευτυχώς το μεταχειριστήκαμε (τότε) με ποιο σοφό τρόπο σε σχέση με το fb σήμερα.
Οι συνδέσεις στο internet ήταν dial up, κατεβάζαμε με ταχύτητες 5kb/s η 15-20kb/s για τους έχοντες ISDN όπως εγώ. Είχε τα θετικά είχε και τα αρνητικά, τα θετικά ήταν ότι δεν καθόσουν πολύ ώρα μέσα λόγω χρεώσεων αλλά το αρνητικό ήταν η χαμηλή ταχύτητα. Ήθελες πολύ ώρα για να κατεβάσεις μια ταινία, σήμερα ένα dvd (4.2GB) το κατεβάζω σε λιγότερο από 1 ώρα. Τότε ήθελες το 10πλάσιο χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι η dsl βοήθησε σε αυτό. Από την άλλη βγαίναμε περισσότερο έξω και παίζαμε μπάλα, προσωπικά εγώ έκανα baseball η πολεμικές τέχνες. Θυμάμαι που κουβαλούσα ένα κασετόφωνο και βάζαμε rave τραγούδια, όλη η τάξη με παραδεχόταν στις εκδρομές 😀
Οι καθημερινές δραστηριότητες ήταν τελείως διαφορετικές, ο κόσμος ήταν πολύ ποιο ομιλητικός, ποιο δημιουργικός, ποιο εργατικός. Το θέμα όμως σήμερα είναι ότι έχει εξαφανιστεί η ρευστότητα και το χρήμα στην αγορά για να επανέλθουμε στις καλές εποχές. Μπορεί να είμαι ευκατάστατος (σε όλα) για τα σημερινά δεδομένα, αλλά αν δεν αλλάξει σύντομα αυτό στους υπόλοιπους με βλέπω να μεταναστεύω.
*Cheers*

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s